Страница 1 от 1

DeFocus

МнениеПубликувано на: Пет Май 25, 2007 10:19 am
от 3dom
Едно малко тестче с Defocus node.

http://upload.blenderbg.com/defocus.avi

Ето и един кадър ренднат без Defocus:

kak stava?

МнениеПубликувано на: Чет Ное 15, 2007 7:29 pm
от Martin Bogoev
Kak stava tova s fokusa na kamerata?

МнениеПубликувано на: Чет Ное 15, 2007 7:46 pm
от 3dom
Марто,

Ето ти файла да разучиш:
http://upload.blenderbg.com/focus.blend

Иначе техниката е проста.
1. Избираш камерата и слагаш бутона Limits.
2. В настройките й променяш DofDist - това е къде да е фокуса на камерата. Вижда се като едно жълто кръстче.
3. Използваш Nodes за рендериране: Слагаш един Defocus и готово може да си експериментираш с различни нива на блърване на обектите, които не са на фокус, това се прави от fStop настройката..

Специално за този тест аз сложих и едно IPO за контролиране на фокуса на камерата. Това е.

:)

МнениеПубликувано на: Чет Ное 15, 2007 9:01 pm
от Martin Bogoev
Blagodarq :))

МнениеПубликувано на: Чет Ное 15, 2007 10:50 pm
от Syziph
Старата ми щайга рендна един кадър точно за 8.36 мин ! :shock:
Колко време ти отне за цялата анимация?
Иначе файла си е направо демо за този ефект!

МнениеПубликувано на: Чет Ное 15, 2007 11:59 pm
от 3dom
A? :shock:
На мен ми рендна един кадър за 5 секунди (4,99) с настоящите настройки. Като вдигна AO samples на 16 ми рендва за минута и 4 сек.

@Martin Bogoev
Сега видях подписа ти! Right on! 8)

МнениеПубликувано на: Пет Ное 16, 2007 12:30 am
от DRD_Earth
Тази тема я бях гледал по-рано, но тогава не бях много навътре в Блендер и най-вече в Nodes и не й обърнах особено внимание. Даже направо я бях забравил :oops:.
Иначе, 3dom, благодаря за файла и обяснението :). На мен един кадър ми се рендва за 40 секунди: AO samples и OSA съм ги сложил на по 5.

МнениеПубликувано на: Пет Ное 16, 2007 10:10 am
от Syziph
5 sec?! :shock:
Разликата е огромна!
Просто отварям файла и удрям F12! (АО е активирано и е на 16, OSA - 8 )
На втория опит постигнах 6 мин и нещо (AMD Athlon XP 1600+ , 1,8 GHz)
На работния лаптоп е 3, 18 мин. (Pentium (R) CPU 3,00GHz), без АО - 6 сек. По настройките на DRD_Earth - 23 сек.
Абе, взе да ми се изяснява :)

МнениеПубликувано на: Пет Ное 16, 2007 4:33 pm
от 3dom
5 секунди с АО на 1, иначе 1.04 минути. Аз го пуснах от харда файла и там явно АО-то е останало на 1, не на 16... Иначе анимацията е рендвана на ниско АО, то си личи! Пробвах и на лаптоа - 3.27 (16 АО, ОSA 8, мобилен 1.8 процесор, което според мен е мощно поне колкото 2.6 "обикновен" процесор)... А на другия ми прави толкова бързо, защото е двуядрен.